Multisef(750 Mg) Nedir ve Ne İçin Kullanılır?Yan Etkileri ve Kullananlar

Multisef; sefalosporin sınıfına ait, sefuroksim etken maddesini içeren bir antibiyotiktir. Antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakteri ve mikropları öldürmek için kullanılır.

Multisef; enjeksiyon için toz ve çözücü formunda olup, kullanım yolu 6 mL çözücü yardımıyla 750 mg ilacın damar içine veya kas içine uygulanmasıdır. Multisef, 750 mg Sefuroksime eşdeğer steril 789.0 mg Sefuroksim sodyum içermektedir.

6 mL enjeksiyonluk su ilave edilip kas içi (intramüsküler) veya damar içi (intravenöz) uygulama için hazırlandığında sarımtırak çözelti halini alır. Renkteki bu değişiklikler ilacın yarar ve güvenilirliğini etkilemez.

İçindekiler

  1. Multisef Yan Etkileri
  2. Multisef Güncel Fiyat Listesi (2023)
  3. Multisef Nasıl Kullanılır?
  4. Multisef Etken Maddesi
  5. Multisef Kullanıcı Yorumları

Multisef Ne İçin Kullanılır?

Bu ilaç duyarlı mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavisinde veya bunların önlenmesinde kullanılır. Multisef solunum yolu hastalıkları, kulak, burun, boğaz hastalıkları, idrar yolu hastalıkları, kemik ve eklem hastalıkları, kadın ve doğum hastalıkları, deri ve yumuşak doku hastalıkları, bel soğukluğu (gonore) ve beyin zarı iltihabı (menenjit) tedavisinde kullanılır. Ayrıca bazı ameliyatlardan önce ve sonra hastalıklardan korunma amacıyla da kullanılabilir.

Multisef Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi Multisef’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden biri olursa Multisef’i kullanmayı durdurunuz ve derhal doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Göz kapaklarının, yüzün veya dudakların şişmesi
  • Dilde şişme veya kızarma
  • Ciltte su toplanması veya soyulma
  • Eklemlerde alışılmadık ağrı veya ani kas güçsüzlüğü
  • Nefes almada zorluk veya göğüste daralma hissi
  • Tedavi gerektiren aşırı veya kanlı ishal

Bunların hepsi çok ciddi yan etkilerdir.

Eğer bunlardan biri sizde mevcut ise, sizin Multisef’e karşı ciddi alerjiniz var demektir. Acil tıbbi müdahaleye veya hastaneye yatırılmanıza gerek olabilir.Bu çok ciddi yan etkilerin hepsi oldukça seyrek görülür.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

  • Enjeksiyonun uygulandığı yerde ağrı ya da kızarıklık
  • Kan hücrelerinin sayısında azalma, kansızlık
  • Ağız içinde ya da vajinada pamukçuk
  • Barsağın alt bölümünün iltihaplanmasından kaynaklanan şiddetli ishal
  • • Böbrek problemleri,
  • Karaciğer problemleri, sarılık
  • Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir. Ciddi yan etkiler çok seyrek görülür.
  • Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:
  • İshal veya barsak hareketlerinde değişiklik
  • Ateş, baş ağrısı, halsizlik veya aşırı aktif olma hissi, sinirlilik, uyku bozuklukları, bilinç bulanıklığı
  • Ciltte kabarmalar, deri döküntüsü (kızarıklık), kaşıntı

Bunlar Multisef’in hafif yan etkileridir.

Multisef Güncel Fiyat Listesi (2023)

TarihEtiket FiyatıKamu Fiyatı
15.12.202255,5255,52
9.7.202240,6440,64
19.02.202231,7831,78
20.02.202123,1723,17
22.12.202019,3319,33
19.02.202017,9217,92
19.02.201916,0116,01
31.05.201812,9912,99
19.02.201812,6812,68
28.02.201711,0311,03
23.02.20169,979,97
22.02.20169,979,97
04.09.20159,539,53
01.06.20159,189,18
11.04.20159,009,00
10.04.20159,00
Multisef Güncel Fiyat Değişim Grafiği (2023)

Multisef Nasıl Kullanılır?

Multisef’i kullanırken her zaman doktorunuzun talimatlarına kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Doktorunuz Multisef’in hangi dozunun size uygun olduğuna, enfeksiyonun tipine, kilonuza ve yaşınıza göre karar verecektir. Eğer böbrek probleminiz varsa, doktorunuz hangi dozun size uygun olduğunu belirtecektir.

  • Genellikle yetişkin dozu, kas içine veya damar içine enjeksiyon şeklinde günde üç kez (8 saatte bir) 750 mg’dır. Birçok enfeksiyon günde üç kez 750 mg enjeksiyona cevap verecektir. Daha ağır enfeksiyonlarda bu doz günde 3 kez damar içine 1.5 g’ a kadar artırılmalıdır; enjeksiyonlar eğer gerekirse günlük 3 ile 6 g total doz verilerek 6 saatlik aralarla yapılabilir.
  • Bel soğukluğu (gonore) Bel soğukluğunda 1.5 g tek doz olarak uygulanmalıdır. Bu doz farklı yerlerden örneğin her bir kalçaya ayrı ayrı 750 mg enjeksiyon şeklinde yapılabilir.
  • Beyin zarı iltihabı (menenjit), Erişkinlerde her sekiz saatte bir damar içine 3 g olarak uygulanabilir.
  • Korunma amacıyla: Karın, kalça, kemik ve eklem operasyonlarından önce, enfeksiyondan korunmak için, anestezi başlarken 1.5 g Multisef damar içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Gerekirse 8 ve 16 saat sonra iki kez daha 750 mg’lık dozlar ilave edilerek damar veya kas içine uygulanabilir.

Kalp, solunum yolları, yemek borusu (özofagus) ve damar operasyonlarında genel doz anestezi başlarken 1.5 g’dır ve damar içine uygulanır, daha sonraki 24 ile 48 saat içinde günde üç kez 750 mg kas içine uygulanarak devam edilir.

Multisef, genellikle bir doktor veya hemşire tarafından damar içine veya kas içine uygulanır. Bazı durumlarda, serum içerisine ilave edilerek de uygulanabilir.

Çocuklarda Multisef Kullanımı

Bebekler ve çocuklar: Bebekler ve çocuklarda, doz vücut ağırlığına bağlıdır ve genellikle günde 30 mg/kg ile 100 mg/kg arasında, üç veya dört ayrı doza bölünerek uygulanır.

  • Yenidoğanlarda da doz bebekler ve çocuklardaki gibidir ancak iki veya üç doza bölünerek uygulanır. İlk üç ay süresince kullanım güvenliği yoktur.
  • Bebek ve çocuklardaki beyinzarı iltihabı (menenjit) tedavisinde 150 ile 250 mg/kg/gün damar içine üçe veya dörde bölünerek verilebilir. Yeni doğanlarda ise doz damar içine 100 mg/kg/gün’dür.

Günlük doz, enfeksiyonun basit ya da komplike olmasına ve de aynı zamanda başka antibiyotiklerin kullanımına bağlıdır.

Yaşlılarda Multisef Kullanımı

Yaşlı hastalarda doz ayarlanmasına gerek yoktur. Ancak yaşla beraber böbrek fonksiyonlarda bozulma olabileceği göz önünde bulundurularak doktorunuz tarafından gerekirse doz ayarlaması yapılabilir.

  • Böbrek probleminiz varsa doktorunuz size bazı testler uygulayacak ve gerekirse Multisef’in dozunu düşürecektir.

Eğer Multisef’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Doz Aşımı Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Multisef’ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmış sanız bir doktor veya eczacı ile görüşünüz.

Sefalosporinlerin aşırı dozu sara (epilepsi) nöbetlerine yol açan bazı beyin hastalıklarına neden olabilir. Sefuroksim serum düzeyleri hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz ile düşürülebilir.

Multisef Kullanmayı Unuttuğumda Ne Yapmalıyım?

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Eğer bir dozu almayı unutursanız, almayı hatırladığınız anda alınız. Ancak unuttuğunuzu sonraki dozu alma zamanında hatırlarsanız, unuttuğunuz dozu tamamlamak için çift doz almayınız.

Multisef Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

  • Daha önce Multisef’e, sefuroksim veya penisilin gibi diğer antibiyotiklere karşı alerjiniz olduysa
  • Furosemid içeren bir idrar söktürücü (diüretik) ilaç kullanıyorsanız
  • Aminoglikozid grubu bir antibiyotik veya diğer antibiyotiklerden kullanıyorsanız
  • Böbreklerinizle ilgili bir probleminiz varsa
  • İltihabi bağırsak hastalığı (ülseratif kolit), bölgesel ince bağırsak iltihabı (enterit) veya antibiyotik kullanımına bağlı olarak gelişen sindirim sistemi rahatsızlığınız varsa.

Multisef Kullanılmamalıdır.

Multisef Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Multisef, kan testi sonuçlarında değişikliklere neden olabilir. Ancak idrarınızda şeker aranacaksa, Multisef diğer sefalosporin grubu antibiyotikler gibi hatalı pozitif sonuçlar vermez.
  • Beyin zarı iltihabı (menenjit) tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarda olduğu gibi, Multisef’ in, beyin zarı iltihabı olan hastaların vücudundan atılması zaman alır.
  • Bundan dolayı, Multisef kullanımından sonra bazı hastalarda, beyin zarı iltihabından kaynaklanan işitme kaybı meydana gelmiştir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Hamilelik (Gebelik) Döneminde Multisef Kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Multisef’in anne karnındaki bebeği olumsuz etkilediğine dair bir kanıt yoktur. Ancak tüm ilaçlarda olduğu gibi gebeliğin ilk aylarında Multisef dikkatli verilmelidir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme Döneminde Multisef Kullanılabilir mi?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Multisef anne sütüne geçmektedir. Bu nedenle, eğer bebeğinizi emziriyorsanız, ilacı kullanmadan önce doktorunuza danışınız.

Multisef Etken Maddesi Nedir?

Bir gram Multisef 2,24 mmoL sodyum içerir. Bu durum, kontrollü sodyum diyetinde olan hastalar için göz önünde bulundurulmalıdır.

Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanılır mı?

  • Yüksek dozlarda sefalosporin antibiyotikleri, güçlü idrar söktürücü ilaçlarla veya böbreği etkileyen antibiyotiklerle (aminoglikozidler ile) kullanılırsa böbrek fonksiyonları etkilenebilir.
  • Probenesid, sefuroksimin böbrekten atılımını (eliminasyon) yavaşlatarak, yarı-ömrünün uzamasına neden olabilir. Birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.

Multisef Kullanıcı Yorumları

Can acıtan bir iğne ama etkisi olarak son derece yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Kullanıcı Yorumu

5-6 gün kullanımında insan hastalığın en ufak bir kırıntısını bile bırakmaz.

Kullanıcı Yorumu

İğne vurulduğu sırada yakan ama iğneden sonra hastalık etkileriyle beraber yaptığı acıyıda geçiren bir ilaç.

Kullanıcı Yorumu

Yorum yapın