Ella hapı bilinen ve yaygın adıyla ertesi gün hapları acil durumlarda kullanılması gerekli olan haplardır. Bu anlamda istenmeyen gebeliklere karşı acil bir korunma yöntemidir. Ancak Ella’nın doğum kontrol veya kürtaj yöntemi olmadığı bilinmelidir. Düzenli olarak kullanılması asla tavsiye edilmektedir. Sadece gerekli ve acil durumlarda kullanılmalıdır. Ella sadece gerekli durumlarda kullanılsa dahi görülen bazı yan etkileri mevcuttur.
Bu yan etkiler bulantı, kusma, ishal ve adet düzensizliğidir. Ella kullanım sonrası yapılan araştırmalara göre 20 kadından 16’sın da adet düzensizliği görülmüştür. Bu bilgiler göz önüne alındığında yaygın olarak görülen yan etki adet düzensizliğidir. Aynı zamanda belirtilen yan etkilerin dışında yan etkilerin görülmesi de olası durumlardır. Bu durumlarda kullanan kişi mutlaka doktora danışmalıdır.
Ella, her iki yüzünde de “Ella” kodu kazınmış bulunan, beyaz renkte, yuvarlak bir tablettir.
Ella, bir acil doğum kontrol hapıdır. Yani, bu ilaç, korunmasız cinsel ilişkiden veya kullandığınız koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonra hamileliği önlemek için kullanılabilir.
Örneğin, partnerinizin prezervatifi yırtıksa, kaymışsa veya çıkmışsa ya da cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmayı unutmuşsanız veya doğum kontrol hapınızı zamanında (bu konuda bilgi almak için, doğum kontrol hapı ambalajıyla birlikte gelen kullanım talimatının bilgilendirici bölümüne bakınız) almayı unutmuşsanız bu ilacı kullanabilirsiniz.
Ella ilacını, korunmasız cinsel ilişkiden veya bir koruyucu yöntemin başarısız olmasından sonraki 120. saate (5. gün) kadar kullanabilirsiniz.
Ella, doğal olarak vücutta bulunan bir hormon olan progesteronun etkinliğini değiştirerek işlev gösterir. Ella ilacının yumurtalıklarınızın bir yumurta serbest bırakmasını önleyerek ve rahiminizdeki ortamı değiştirerek etki gösterdiği düşünülmektedir.
Ella her durumda etkin değildir. Korunmasız cinsel ilişkiden 5 gün sonrasına kadar Ella alan 100 kadının yaklaşık 2 tanesi hamile kalabilir.
Ella uygulamasının normal bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılması uygun değildir.
Ella Nasıl Kullanılmalıdır?
Ella kullanımı korunmasız cinsel ilişkiden sonra 72 saat içerisinde kullanılmalıdır. 72 saat maksimum süre olduğundan daha önce alınması, kullanıcılara yarar sağlayacaktır. Ella ağız yoluyla alınmaktadır. Ella kullanımından sonra kişide ishal ve başka yan etkiler görülürse mutlaka doktora danışmalıdır.
Ella’yı her zaman tam olarak doktorunuzun size söylediği gibi alınız.
Korunmasız cinsel ilişkiye girdikten veya cinsel ilişki sırasında kullandığınız kontraseptif yöntemde bir başarısızlık olduktan sonra mümkün olan en kısa sürede ve 120 saat (5 gün) geçmeden ağız yoluyla bir Ella alınız. Ella’yı almayı geciktirmeyiniz.
Ella’yı adet döngünüzün herhangi bir anında kullanabilirsiniz.
Bir Ella aldıktan sonraki 3 saat içerisinde kusarsanız, başka bir tablet almak için doktorunuza danışmaksınız.
Ella’yı aldıktan sonra hamile kalırsanız, doktorunuzla, sağlık uzmanınızla veya eczacınızla irtibat kurmanız gerekmektedir
Ella için önerilen doz aşılmamalıdır.
Ella, bir bardak su ile, aç ya da tok kamına alınabilir.
Ella Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?
Acil doğum kontrol yöntemi, hamileliği önlemek için kullanılan bir yedek yöntemdir ve sık uygulanmamalıdır. Ella tekrarlanan kullanımının güvenlilik ve etkinliğiyle ilgili sınırlı sayıda bilgi mevcuttur; bu yüzden, Ella ilacının aynı adet döngüsünde bir kereden fazla kullanılması önerilmemektedir. Doktorunuz veya sağlık uzmanınız, sizin için uygun olan uzun-süreli doğum kontrol yöntemleri hakkında sizi bilgilendirebilir.
Bir karaciğer hastalığınız varsa bu durumu doktorunuza, sağlık uzmanınıza veya eczacınıza bildiriniz. Şiddetli karaciğer hastalığının bulunduğu durumlarda Ella ilacının kullanılması tavsiye edilmemektedir.
Şiddetli astımınız varsa bu durumu doktorunuza bildiriniz.
Ella kullandıktan sonra cinsel ilişkiye girmek istiyorsanız, prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontraseptif yöntemi kullanmalısınız; zira tekrar komnmasız cinsel ilişkiye girerseniz, Ella bu konuda bir etki göstermeyecektir.
Mevcut durumda hormonal kontrasepsiyon alıyorsanız (örneğin doğum kontrol hapları), Ella aldıktan sonra bu uygulamaya hemen devam edebilirsiniz, ancak bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontraseptif yöntemi kullanmalısınız (“Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı” bölümüne bakınız).
Ella kullanımından sonra, birçok kadının adet kanaması beklenen zamanda başlar, ancak bazı kadınlarda adet kanaması erken veya geç başlayabilir (“Olası Yan Etkiler” bölümüne bakınız). Adetiniz 7 günden daha uzun bir süre gecikmişse veya olağandışı olarak hafif veya ağırsa ya da karın ağrısı, bulantı, kusma veya meme ağrısı gibi semptomlardan şikayetçiyseniz ya da hamile olduğunuza ilişkin herhangi bir şüpheniz varsa, hamile olup olmadığınızı net olarak öğrenmek için bir hamilelik testi uygulamalısınız.
Ella aldıktan sonra hamile kalırsanız, derhal doktorunuzla irtibat kurmalısınız. Doktomnuz, dış gebelik (bebeğin rahim dışında bir yerde geliştiği durum) olup olmadığını kontrol etmek isteyebilir. Ella aldıktan sonra şiddetli karın ağrısı veya kanama geçiriyorsanız ya da önceden bir dış gebelik, yumurtlama sırasında serbest bırakılan yumurtanın rahime ulaştırılmasını sağlayan ve Lallop tüpleri diye bilinen tüplerin ameliyatı veya uzun-süreli (kronik) genital enfeksiyon (pelvik inflamatuar hastalık yani vajina ve kadın üreme organlarının iltihabi hastalığı) geçirmişseniz bu tedbirin alınması özellikle önemlidir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hakkında endişeliyseniz: Ella ilacı, sizi HIV enfeksiyonuna (AIDS) veya cinsel yolla bulaşan diğer herhangi bir hastalığa (örneğin, klamidya ya da treponema türü bakterilerin yol açtığı çok ciddi genital bölge enfeksiyonları, genital uçuk, genital siğiller, bel soğukluğu, hepatit B) karşı korumayacaktır. Bu gibi hastalıklara karşı korunmayı sadece prezervatifler sağlar. Bu konuda endişeliyseniz, tavsiyeleri için doktorunuzla veya sağlık uzmanınızla irtibat kumnuz.
Çocuklar: Ella’nın güvenlilik ve etkinliği, sadece 18 yaş ve üzeri kadınlarda kanıtlanmıştır.
Eğer başka bir hastalığınız varsa, bünyeniz alerjikse ve başka herhangi bir ilaç alıyorsanız doktomnuzu bilgilendiriniz.
Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.
Ella Cinsel Hastalıklardan Korur mu?
Doğum kontrol yöntemlerinin bazıları cinsel hastalıklara karşı korunma sağlamaktadır. Ancak Ella’nın tek görevi gebeliğin başlamasına engel olmaktır. Bu bağlamda Ella‘nın cinsel hastalıklara karşı koruma sağladığını düşünenlerin sayısı epey fazladır. Bu bilgi oldukça yanlış ve hiçbir dayanağı bulunmamaktadır.
Ella Kullanımı Sonrasında Görülen Nadir Yan Etkiler Nelerdir?
Ella haplarından sonra görülen bazı standart yan etkiler mevcuttur. Ancak bazı yan etkilerin görülmesi ortada önemli bir sorun olabileceğine işaret etmektedir.
Bu bağlamda Ella kullanımı sonrasında nadir olarak görülen yan etkiler şunlardır;
- Halsizlik.
- Şişkinlik.
- Memelerde Hassasiyet.
- Lekelenme.
Ella’nın Diğer Yaygın Yan Etkiler
- Bulantı, karın ağrısı, üst karın ağrısı, karında rahatsızlık hissi, kusma
- Baş ağrısı, baş dönmesi
- Ağrılı adet kanaması, alt karın ve kalça bölgesinde ağrı, meme hassasiyeti
- Bitkinlik, ani değişimler
- Kas ağrısı, sırt ağrısı
Yaygın Olmayan Yan Etkiler
- Alt karın ağrısı, ishal, ağız kuruluğu, kabızlık, mide yanması, bağırsak gazları
- Anormal vajinal kanama ve menstrual bozukluklar (periyotlarda uzama, hafif düzeyde beklenmeyen vajinal kanama, , ağır düzeyde / normalde uzun periyotlar, adet kanaması öncesinde gerginlik, sinirlilik, baş ağrısı, yorgunluk gibi çeşitli belirtilerin gözlenmesi)
- Vajina ve çevresinde iltihabi durum, vajinal akıntı
- Sıcaklık basması
- İdrar yolu enfeksiyonu
- Buran/boğaz enfeksiyonu, grip, ateş, terleme
- Ağrı, hastalık hissi iştah durumunda değişimler, duygusal bozukluklar, aşırı endişe hah, huzursuzluk, uyumada güçlük, uykululuk, sinirlilik, cinsel istekte artma / azalma
- Akne, cilt lezyonu, kaşıntı
- Migren
- Görme bozuklukları
Seyrek Yan Etkiler
Genital bölgede kaşıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı, önceden var olan bir yumurtalık kistinin patlaması, genital bölgede ağrı, adet dönemlerinde anormal hisler, anormal düzeyde hafif geçen periyotlar, vajina ve kadın üreme organlarının iltihabi hastalığı
- İdrar yolu bozuklukları, renkli idrar, böbrek taşları, böbrek ve mesane ağrısı
- Asit reflüsü, diş ağrısı
- Dikkat eksikliği, baş dönmesi, titreme, yer ve zaman kavramını yitirme, koku ve tat atımında bozukluk, kötü uyku kalitesi, baygınlık
- Gözlerde anormal hisler, göz kızarıklığı, gözlerde ışığa duyarlılık, göz enfeksiyonu, arpacık
- Göğüste rahatsızlık hissi, iltihap, susuzluk hissi
- Burun ve boğaz tıkanıklığı, öksürük, boğaz kumluğu, sıvı kaybı
- Buran kanamaları
- Kurdeşen
- Kanama
- Kollarda/bacaklarda ağrı, eklem ağrısı
Yukarıdaki durumların görülmesi halinde mutlaka doktora müracaat edilmelidir. Bu durumlar olumsuz sonuçların habercisi olabilir. Bu bağlamda ne kadar hızlı doktora gidilirse erken tedavi hususunda o kadar yarar sağlayacaktır.
Ella Nasıl Etki Eder?
Ella ağız yoluyla alınan bir ilaçtır. İlaç içerisinde yüksek düzeyde progesteron hormonu bulunmaktadır. Bu hormon kadının yumurtasının erkek sperm hücreleri tarafından döllenme ihtimalini azaltmaktadır. Yumurtanın döllenmesi halinde ise döllenen yumurtanın uterusa tutunmasını engeller. Bu sayede gebelik oluşumunun önüne geçilir. Tüm bu bilgilere ek olarak kullanıcıların bilmesi gereken husus Ella hapının %100 başarılı olmadığıdır. Yapılan araştırmalara göre Ella hapının başarı oranı %98’dir.
Ella Reçetesiz Olarak Alınabilir mi?
Ella hapları eczanelerde reçetesiz olarak satılmaktadır. Aynı zamanda çeşitli internet sitelerinden de Ella hapının satıldığı görülmektedir. Ancak internet üzerinden alınan Ella haplarının ne derece güvenilir olduğu tartışılır. Bu bağlamda Ella haplarına ihtiyaç duyan kişilerin hapı eczaneden temin etmesi en doğrusu olacaktır.
Ella Ne Kadardır?
Ella hapının fiyatları değişiklik gösterebilir. Ancak eczanelerde standart bir fiyat politikası uygulanmaktadır. İnternet sitelerinden satılan Ella hapları ise çeşitli fiyatlardadır.
Ella Etken Maddesi Nedir?
Ella, laktoz monohidrat içerir. Doktomnuz bazı şekerlere karşı bir tahammülsüzlüğünüz olduğunu söylemişse, bu ilacı almadan önce doktorunuza danışınız. Bu tıbbi ürün her bir tablette 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.
Diğer İlaçlar İle Birlikte Ella Kullanılır mı?
Aşağıda sıralanan ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, doktorunuza veya eczacınıza bunu bildiriniz; zira bu ilaçlar, hamileliği önleme konusunda Ella’nın etkinliğini azaltabilirler:
Epilepsi (Sara) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar (fenitoin, fosfentoin, fenobarbital, primidon, karbamazepin, okskarbazepin)
HIV enfeksiyonu (AIDS) tedavisinde kullanılan belirli ilaçlar (ritonavir, efavirenz, nevirapin)
Bazı bakteriyel enfeksiyonlara yönelik tedavide kullanılan ilaçlar (örneğin rifampisin, rifabutin)
Depresyon veya anksiyeteye yönelik tedavide kullanılan ve sarı kantaron (Hypericum perforatum) içeren bitkisel ilaçlar
Ella ayrıca, normal doğum kontrol ilaçlarının etkinliğini azaltabilir. Bu yüzden, bir sonraki adetinize kadar prezervatif gibi güvenli bir bariyer kontrol yöntemi kullanmalısınız.
Ella, levonorgestrel içeren acil doğum kontrol ilaçları (ertesi sabah hapı) ile birlikte kullanılmamalıdır.
Hamilelik (Gebelik) Döneminde Ella Kullanılır mı?
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Hamileyken Ella kullanmayınız.
Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.
Emzirme Döneminde Ella Kullanılabilir mi?
İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.
Ella anne sütüne geçer. Ella atımından sonraki 1 hafta boyunca bebek emzirilmesi önerilmemektedir.
Eğer reçeteli yada reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınız ise lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.