Cempes Antibiyotik Yan Etkileri Nelerdir? Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Cempes 300 ve 600mg’lık formları bulunan bir antibiyotiktir. İçerisinde 10 tablet bulunan karton ambalajlarda, beyaz renkli olarak satılmaktadır.

Akciğer iltihabı, bronşit akut alevlenmesi, sinüs iltihabı, bademcik ve yutak iltihabı gibi rahatsızlıklarda doktorunuz tarafından reçete edilebilmektedir.

Yan Etkileri Nelerdir?

  • El, ayak, dudak, bilek, ağız ve boğaz şişmesi
  • Karın ağrısı, ishal
  • Barsak düğümlenmesi, mide kanaması
  • Kalp yetmezliği, kalp grizi veya göğüs ağrısı
  • Astım alevlenmesi, solunum yetmezliği

ÖNEMLİ UYARI: Yukarıdaki yan etkilerin dışında olumsuz bir durum yaşamanız halinde hemen doktorunuza veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir.

Cempes Fiyat Listesi (2023)

TarihEtiket FiyatKamu Fiyat
12.10.2022212,03152,66
09.07.2022207,08149,1
19.02.2022165,09118,86
20.02.2021121,9187,78
19.02.2020101,7373,25
19.02.201990,8465,4
19.02.201872,0551,88
20.02.201762,6845,13
26.01.201756,6646,46
29.09.201656,6646,46
13.09.201656,66
16.08.201660

Nasıl Kullanılır?

Cempes’in yalnızca doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekir. 13 yaş ve üzeri yetişkinler için ağırlıklı olarak günde 2 kez, 300 mg olarak reçete edilir. 600 mg olan tabletler için günde 1 tablet reçete edilmektedir.

CEMPES, ağız yoluyla, bir bardak su ile alınır. Aç veya tok karnına alınmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Çocuklarda Kullanımı

6 ayın altındaki çocuklarda etkililiği ve güvenliliği kanıtlanmamıştır. 6 ay-12 yaş arasındaki çocuklarda uygun farmasötik dozaj şekillerinin kullanılması önerilir. Vücut ağırlığı 43 kg ve üzerindeki veya 12 yaşından büyük çocuklar, maksimum günlük sefdinir dozu olan 600 mg’ı alabilirler.

Yetişkin ve Ergenlerde Kullanımı

Yetişkinlerde ve 13 yaşından büyük çocuklarda tavsiye edilen doz ve tedavi süreleri tabloda gösterilmiştir.

Yaşlılarda Kullanımı

Böbrek bozukluğu olmayan yaşlı hastalarda doz ayarlaması yapılmasına gerek yoktur.

Özel Kullanım Durumları

Böbrek yetmezliği: Böbrek yetmezliği veya hemodiyaliz uygulaması varsa doktorunuz böbrek fonksiyon değerlerine göre doz ayarlamasını yapacaktır.

Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliğinde doktor kontrolünde dikkatli kullanılması önerilir.

Eğer CEMPES’in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Doz Aşımı Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Sefdinirin insanlarda fazla kullanımı ile yeterli veri bulunmamaktadır. Diğer P-laktam antibiyotiklerinin fazla kullanımı ile kusma, mide bulantısı, mide çukuru rahatsızlığı, ishal ve kafa karışıklığı gibi zehirlenme belirtileri görülmektedir. Kan diyalizi böbrek rahatsızlığı olan bireylerde sefdiniri vücuttan hemen attığından ciddi zehirlenme olaylarının görülmemesinde yardımcı olmaktadır.

CEMPES’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz. Doktora ya da hastaneye giderken ilacınızı yanınızda götürünüz.

Kullanmayı Unuttuğumda Ne Yapmalıyım?

Tabletinizi almayı unutursanız hatırladığınız zaman alınız. Birden fazla doz almayı unuttuysanız doktorunuza bildiriniz. Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

CEMPES Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

  • Sefdinir, diğer sefalosporinlere ya da ilacın içeriğindeki yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa kullanmayınız.

CEMPES Kullananlar Nelere Dikkat Etmelidir?

  • Sefdinire, sefalosporin grubu antibiyotiklere, penisilinlere veya diğer ilaçlara karşı alerjikseniz,
  • İlacı kullandığınız süre içerisinde dirençli mikroorganizmaların neden olduğu, tedavi gerektirecek bir enfeksiyon gelişirse,
  • Daha önce kolit (bağırsak iltihabı) geçirdiyseniz,
  • Ciddi böbrek hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.
  • İlacı kullandığınız süre içerisinde veya tedavi sonrasında ishaliniz varsa, doktorunuza söyleyiniz. Bu durum, antibiyotik tedavisini takiben ortaya çıkabilen ve tedavinin durdurulup özel bir tedaviye başlanmasını gerektirebilecek, ciddi bir bağırsak iltihaplanmasının (psödomembranöz kolit) belirtisi olabilir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

Birlikte Yiyecek ve İçecek Tüketimi

Belirtilen ilaç ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olan yiyecek ve içecekler nelerdir? Ne yemeli veya ne yememeliyiz? Cempes’i yiyeceklerden bağımsız olarak kullanabilirsiniz.

Hamilelik (Gebelik) Döneminde Kullanılır mı?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Hamilelik döneminde Cempes kullanımı hakkında yeterli çalışma olmadığından, ancak doktorunuzun uygun gördüğü durumlarda kullanınız.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme Döneminde Kullanılabilir mi?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. Cempes, emzirme döneminde kullanılmamalıdır.

Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanılır mı?

CEMPES ile aynı zamanda herhangi bir ilaç özellikle de aşağıda belirtilenleri almadan önce doktor veya eczacınıza danışmalısınız.

  • Alüminyum veya magnezyum içeren antasitleri (mide yanması ve mide ağrısı için kullanılan ilaçlar) Cempes ile aynı anda almayınız. Bu ilaçları kullanmanız gerekiyorsa CEMPES’i bu ilaçları almadan en az 2 saat önce veya 2 saat sonra alınız.
  • Probenesid (gut hastalığı tedavisinde kullanılır) böbreklerinizin ilacı atma yeteneğini azaltabilir.
  • Demir destekleri ve demirle güçlendirilmiş besinleri CEMPES ile aynı anda almayınız. Bu ilaçları kullanmanız gerekiyorsa CEMPES’i bu ilaçları almadan en az 2 saat önce veya 2 saat sonra alınız.
  • Böbrekler üzerine zararlı olma ihtimali olan ilaçlar (aminoglikozit antibiyotikler, kobstin, polimiksin, viomisin gibi) ve etkisi güçlü idrar söktürücüler (etakrinik asit, furosemid gibi)
  • CEMPES kullanımı bazı laboratuvar testlerinin (direkt Coombs testi; kansızlığın olup olmadığını araştırmak için yapılan test) sonuçlarını etkileyebilir.

Yorum yapın