Neofleks Dengeli Elektrolit Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT nedir ve ne için kullanılır?

NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU, vücudun susuz ve tuzsuz kalması (dehidratasyon) durumunun tedavisinde ve bu durumun oluşmasını önlemek için kullanılan ve damar içi yoldan uygulanan bir çözeltidir.

Vücuttan kaybedilen sıvının ve tuzun yerine konmasında işe yarar.

NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU 500 mİ ve 1000 mililitre hacminde poliproplen torbalarda sunulmuştur. Setli ve setsiz iki formu bulunmaktadır.

NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU içerisinde vücut için gerekli olan elementler (yapı taşları) içeren bir çözeltidir.

Damar içi yoldan kullanılan bir çözeltidir.

NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU özellikle ameliyatlı hastalarda, ani başlangıçtı ishali olan çocuklarda ve bazı şeker hastalarında (diyabet) görülen vücudun susuz kalması durumunda (dehidratasyon) tercih edilmektedir.

NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU konsantre formda bulunan bazı damar içi uygulamaya uygun ilaçların damar içine uygulanmadan önce seyreltilmesi amacıyla da kullanılmaktadır.

Bulunmamaktadır.

Aşağıdakilerden biri olursa NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT’ü kullanmayı durdurun ve derhal doktorunuza bildirin veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz.

  • Uygulamanın yapıldığı yerde iltihaplanma, uygulamanın yapıldığı yerden başlayarak toplardamarlarınız boyunca yayılan sertlik, kızarıklık ya da şişlik.
  • Vücudunuzda veya kol ya da bacaklarınızda su toplanması (ödem), soluk alıp vermenizde zorlaşma, yatarken ya da merdiven çıkarken nefes alıp vermede zorlanma (konjestif kalp yetmezliği belirtileri)
  • Kalbinizin normalden hızlı ya da yavaş çalışması, göğüste sıkışma hissi, göğüs ağrısı.
  • Kol ya da bacaklarınızda hissizlik, refleks kaybı, kas ya da solunum felci, şuurda bulanıklık, halsizlik, tansiyon düşmesi, kalbin ritminin bozulması, elektrokardiyografide anormallikler (Potasyum zehirlenmesine bağlı belirti ve bulgular).
  • Sıcak basması, terleme, tansiyon düşmesi, kalp, solunum ve sinir sistemi işlevlerinin azalması (Magnezyum zehirlenmesine bağlı belirti ve bulgular).
  • Sık nefes alıp verme, morarma.
  • Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

    Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, doktorunuza söyleyiniz:

  • Bulantı, kusma,
  • Karın ağrısı
  • İsha1.
  • Bunlar NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU ‘nun hafif yan etkileridir.

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT Nasıl Kullanılır?

    Sizin bu ilaca hangi miktarlarda ihtiyacınız olduğuna ve size ne zaman uygulanacağına doktorunuz karar verecektir. Buna yaşınız, vücut ağırlığınız ve bu ilacın size uygulanma nedenine göre karar verecektir. Doktorunuz size ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça bu talimatları takip ediniz.

    İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

    Doktorunuz NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Tedaviyi erken kesmeyiniz çünkü istenen sonucu alamazsınız.

    Toplardamarlarınıza uygun bir plastik boru (set) aracılığıyla kullanılır.

    Çocuklarda kullanımı

    Çocuklar için, doz ve uygulama setinin boyutuna uygulamayı öneren doktor tarafından karar verilir.

    Yaşlılarda kullanımı:

    Karaciğer, böbrek ya da kardiyak işlevlerde azalma daha sık görüldüğünden ve birlikte başka hastalık görülme ya da başka ilaç kullanma olasılığı daha fazla olduğundan genel olarak yaşlılarda doz seçimi dikkatle ve genelde doz aralığının mümkün olan en alttaki sınırı alınarak yapılmalıdır.

    Bu ilaç büyük oranda böbrekler yoluyla atıldığından, böbrek işlevlerinin bozuk olduğu durumlarda ilacın zararlı etkilerinin görülme riski artar. Yaşlılarda böbrek işlevlerinin azalması daha fazla olduğundan doz seçiminde dikkatli olunmalı ve tedavi sırasında böbrek işlevleri izlenmelidir.

    Özel Kullanım Durumları

    Böbrek / Karaciğer yetmezliği

    Bu ilaç büyük oranda böbrekler yoluyla atıldığından, böbrek işlevlerinin bozuk olduğu durumlarda ilacın zararlı etkilerinin görülme riski artar.

    Eğer NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU’nun etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT

    Doz Aşımı Durumunda Ne Yapılmalıdır?

    NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU’nu kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT Kullanmayı Unuttuğumda Ne Yapmalıyım?

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT Kullananlar İçin Tedavi Sonrası

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT Kimler Tarafından Kullanılmamalıdır?

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT İle Birlikte Yiyecek ve İçecek Tüketimi

    Belirtilen ilaç ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olan yiyecek ve içecekler nelerdir? Ne yemeli veya ne yememeliyiz?

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT İle Birlikte Yiyecek ve İçecek Tüketimi

    Belirtilen ilaç ile birlikte tüketilmesi sakıncalı olan yiyecek ve içecekler nelerdir? Ne yemeli veya ne yememeliyiz?

    Hamilelik (Gebelik) Döneminde Kullanılır mı?

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, gebelik döneminde NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU’nu kullanmayınız.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme Döneminde Kullanılabilir mi?

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Bebeğinizi emziriyorsanız, bu durumu doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz tarafından özellikle uygun görülmediği takdirde, emzirme döneminde NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU’nu kullanmayınız.

    Araç ve makina kullanımı

    NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU’nun araç ya da makine kullanımı üzerinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

    NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT Etken Maddesi Nedir?

    NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU’nun içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı bir duyarlılığınız yoksa, bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

    Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanılır mı?

    Reçetesiz alınan ilaçlar, aşılar ve bitkisel ilaçlar da dahil olmak üzere başka herhangi bir ilaç almayı planlıyorsanız, alıyorsanız veya yakın zamanda aldıysanız lütfen doktorunuza bildiriniz.

    NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU bazı ilaçlarla geçimsizdir. Geçimsiz olduğu bilinen bu ilaçlar çözeltiye eklenmemeli; bu ilaçların seyreltilmesi için başka çözeltiler tercih edilmelidir.

    Çözeltiye eklenecek herhangi başka bir ilaçla olabilecek bir geçimsizlik riskini en aza indirmek için, karıştırma işleminden hemen sonra, uygulamadan önce ve uygulama sırasında belirli aralarla uygulaması yapılacak son karışımda herhangi bir bulanıklık veya çökelme olup olmadığı sağlık görevlisi tarafından kontrol edilecektir.

    Ayrıca NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU ile aşağıdaki ilaçların birarada kullanımı sırasında bu ilaçların etkileri dikkate alınmalıdır:

  • Kortikoidler/steroidler ve karbenoksolon gibi genelde alerjik hastalıklarda kullanılan ilaçlar (birlikte alındıklarında vücutta sodyum ve su birikmesi riski artar)
  • Tek başına ya da kombine olarak amilorid, spironolakton, triamteren gibi idrar söktürücü ilaçlar (birlikte alındıklarında vücutta potasyum birikmesi riski artar)
  • Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ve anjiotensin II reseptör antagonistleri gibi tansiyon düşürücü ilaçlar (birlikte alındıklarında vücutta potasyum birikmesi riski artar)
  • Takrolimus, siklosporin gibi bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlar (birlikte alındıklarında vücutta potasyum birikmesi riski artar)
  • Dijitalis grubundan kalp ilaçları (birlikte alındıklarında bu ilaçların etkileri artar ve ciddi kalp ritm bozukluğu oluşabilir).
  • Tiyazid grubu idrar söktürücüler ya da D vitamini (birlikte alındıklarında vücutta kalsiyum birikmesi riski artar)
  • Osteoporoz (kemik erimesi) durumunda kullanılan bifosfonatlar, vücutta normalde bulunan ve gebelik vb durumlarda kullanılan florür, florokinolon ve tetrasiklin grubundan antibiyotikler (birlikte uygulandıklarında emilimleri azalır).
  • Salisilatlar (ateş düşürücü olarak kullanılan bir ilaç grubu), barbitüratlar (havale durumlarında kullanılan bir ilaç) ve lityum (psikiyatrik hastalıklarda kullanılan bir ilaç) gibi asidik ilaçlar (NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU) idrarı alkali hale getirdiğinden bu ilaçların böbreklerden atılımı artar, etkileri azalır).
  • Burun tıkanıklığı gibi durumlarda kullanılan sempatomimetik ilaçlar (örn efedrin, pseudoefedrin) ve iştah kesici ya da uyarıcı (stimülan) olarak kullanılan (deksamfetamin sülfat, fenfluramin hidroklorür gibi) alkali ilaçlar (NEOFLEKS DENGELİ ELEKTROLİT SOLÜSYONU) idrarı alkali hale getirdiğinden bu ilaçların böbreklerden atılımı azalır ve beklenen etkiden fazla etkiye yol açabilirler).
  • NEOFLEKS DENGELI ELEKTROLIT prospektüsü pdf dosyası bulunmamaktadır. [/su_tab][/su_tabs]
    –Arşiv–

    Yorum yapın