Sinüzit, yüz kemiklerinin içinde yer alan sinüs adı verilen hava dolu boşlukların iltihaplanması durumudur. Bu durum, burun ve çevresindeki sinüs boşluklarının enfeksiyonu veya iltihaplanması sonucu oluşur.

Sinüsler, burun boşluğunun yanında, alın ve yanak kemiklerinde yer alan hava dolu boşluklardır. Normalde, bu boşluklar hava ile doludur ve burun mukozasının salgıladığı mukus, burun yollarını temizlemeye yardımcı olur. Ancak bazı nedenlerle sinüslerin girişleri tıkanırsa, içlerindeki hava azalır ve bakteri üremesi kolaylaşır. Bu durum, sinüslerin iltihaplanmasına ve enfekte olmasına yol açar.
Sinüzit, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları (soğuk algınlığı gibi) sonrasında ortaya çıkar. Bunun yanı sıra alerjiler, burun polipleri, burun eğriliği ve bağışıklık sistemi problemleri gibi faktörler de sinüzit riskini artırabilir.
Sinüzit Belirtileri Şunları İçerebilir:
- Burun akıntısı ve tıkanıklığı
- Yüz ağrısı ve basınç hissi (özellikle alın, yanaklar ve göz çevresinde)
- Baş ağrısı
- Yüzde şişlik ve hassasiyet
- Boğaz ağrısı ve öksürük
- Koku ve tat alma duyusunda azalma
- Halsizlik ve yorgunluk

Sinüzit, akut (kısa süreli) veya kronik (uzun süreli) olabilir. Eğer belirtiler 4 haftadan kısa sürerse, akut sinüzit olarak adlandırılırken, 12 haftadan uzun sürerse kronik sinüzit olarak değerlendirilir.
Tedavi genellikle semptomları hafifletmeyi ve enfeksiyonu kontrol altına almaya yönelik olur. Bu, burun yoluyla kortikosteroid spreyler, burun yıkama solüsyonları, antihistaminikler, dekonjestanlar ve antibiyotiklerin kullanılmasını içerebilir. Eğer kronik sinüzit durumu varsa, cerrahi müdahale düşünülebilir. Sinüzit belirtileri yaşayan kişilerin bir doktora danışması ve uygun tedaviyi alması önemlidir.